Image Blog

Šafránové rizoto s velkými krevetami

Čas na přípravu: 30
Doba vaření: 20-25

Suroviny:

1/2 lžičky šafránových nití
1/4 šálku suchého bílého vína
1 ks střední cibule, nakrájené na drobné kostičky
950 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
1/4 lžičky černého pepře
2 lžíce olivového oleje
300 g rýže vhodné na rizoto
500 g velkých krevet
2 lžičky másla
2-3ks jarní cibulky
1 ks chilli papričky
2 stroužky česneku
1/2 ks bio citronu
1/2 lžičky SAL de IBIZA se šafránem 

Postup: 

Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a trochu SAL de IBIZA Azafrán a nechte zesklovatět. Poté zvyšte teplotu na středně vysokou, přidejte rýži Arborio a restujte 3 minuty.
Přidejte do pánve polovinu bílého vína a míchejte, dokud se téměř neodpaří.
Mezitím v malém hrnci zahřejte kuřecí nebo zeleninový vývar s přidaným šafránem a nakrájejte jarní cibulku a červenou papriku na tenké kroužky.
Do pánve přilijte pouze tolik šafránového vývaru, aby se zakryla rýže. Míchejte, dokud rýže nevstřebá vývar. Tento krok opakujte, dokud nepoužijete všechen vývar a rýže bude al dente.

Příprava krevet:
Zahřejte střední pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte máslo a olivový olej. Přidejte česnek a část kroužků červené papriky. Restujte do lehkého zhnědnutí a pak přidejte krevety.
Přidejte zbytek bílého vína a promíchejte, aby se chutě propojily. Zvyšte teplotu a nechte dusit 2-3 minuty. Otočte krevety a duste ještě jednu minutu.  Sejměte pánev z ohně a zakápněte citronovou šťávou. Dochuťte trochou soli a čerstvě mletým černým pepřem.
Rizoto můžete na talíře pěkně vytvarovat.
Podávejte rizoto s krevetami navrchu a pokapané šťávou z pánve .
Na závěr zasypte zbytkem kroužků červené papriky a jarní cibulky. Přidejte další špetku SAL de IBIZA Azafrán.

Dobrou chuť!
original recept SAL de IBIZA