Image Blog

Dušený artyčok s citronovo-hořčičným dipem

Artyčok - opomíjená rostlina s blahodárným účinkem na naše zdraví.

Věděli jste, že artyčok patří k potravinám, které ovlivňují funkci jater a žlučníku? Podílí se na zvyšování tvorby žluči a také na jejím vylučování, podporuje detoxikační činnost jater, snižuje hladinu krevního cukru, zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a tak celkově zlepšuje trávení.

Suroviny na porci: 

2 ks artyčoky
1/2 citronu
2 lžičky SAL de IBIZA Granito Hibiscus
2 lžičky bílého sherry octa
2 lžičky hořčice
2 lžíce olivového oleje nebo vyměňte olej za
2 lžičky majonézy (veganské), pokud máte rádi krémovější konzistenci
1/2 svazku pažitky
2 lžičky citronové šťávy
1/2 svazku petrželky
1 špetka pepře

Postup: 

Opláchněte artyčok pod studenou vodou a oloupejte všechny spodní tvrdé listy.
Odřízněte stonky blízko základny a odřízněte horní čtvrtinu.
Ponořte je vzhůru nohama do vroucí vody (asi 5 cm) a snižte teplotu. Přidejte šťávu z 1/2 malého citronu, aby se zachovala svěží barva.
Hrnec přiklopte pokličkou a nechte pomalu dusit 25–40 minut dokud artyčoky nezměknou a nepropíchnete je snadno nožem shora dolů.
Zatímco se artyčoky dusí, připravte si dip: Všechny zbylé ingredience vložte do malé misky a šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte tolik čerstvé nasekané petrželky a pažitky, kolik je libo dle vaší chuti pro barvu a chuť.

Vychutnejte si tuto delikatesu s naším ibiškem SAL de IBIZA Granito, který jí dodává extra nádech mírně pálivé chuti ibišku.

převzato od SAL de IBIZA