Image Blog

Brownies s pekany a slaným karamelem

Slaný karamel

100g cukru krupice
100g smetany ke šlehání 33%
2 polévkové lžíce vody
Solný květ Flor de SAL SAL de IBIZA dle chuti

Smetanu vlijeme do kastrůlku, ohřejeme ji a dáme na chvíli stranou. Cukr nasypeme do hrnce, přidáme 2 lžíce vody a na středně silném plamenu začneme cukr rozpouštět. Po chvíli začne cukr probublávat a karamelizovat. Jde to opravdu rychle, proto je nutné karamel hlídat, aby se nespálil a nezhořkl. Jakmile dosáhne krásné, tmavě zlaté barvy, stáhneme hrnec z plotýnky a vmícháme teplou smetanu – pozor, bude to hodně prskat!

Vytvoří-li se hrudky, vrátíme hrnec na sporák a mícháme, dokud se všechny kousky nerozpustí. Dle chuti přidáme solný květ Sal de Ibiza a necháme vychladnout. Slaný karamel si můžete připravit i ve větším množství do zásoby. Ve vysterilizované skleničce vám v lednici vydrží opravdu dlouho.

Brownies

180g kvalitní hořké čokolády
100g másla
2 vejce
100g mletého cukru
10g kakaa (používám Van Houten)
50g hladké špaldové mouky
½ čajové lžičky prášku do pečiva
40g nasekaných pekanových ořechů + na ozdobu
Hrubozrnná sůl SAL de IBIZA – Grano

Nejprve si připravíme formu s vyšším okrajem o rozměru cca 20x20cm, kterou vyložíme pečícím papírem nebo důkladně vymažeme máslem. Čokoládu nalámeme do mističky, přidáme máslo a ve vodní lázni rozpustíme. V druhé míse prošleháme vajíčka s cukrem, ke kterým následně vmícháme zchladlou čokoládovou směs. Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejeme k tekutým ingrediencím a důkladně promícháme. Na závěr přidáme i nasekané pekanové ořechy a ještě jednou zamícháme. Těsto vlijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme, bohatě „pocákáme“ karamelem, posypeme pekany a hrubozrnnou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20minut. Hotové brownies necháme vychladnout a nakrájíme na čtverečky.


Moučník se slaným karamelem a solným květem připravila solnickavkuchyni

#solnickavkuchyni #pecupodlesolnicky #sladkasolnicka #vuneibizy #recepty_sulzibizy