Mořské řasy jsou zázračná přírodní zásobárna vitamínů a minerálů, které se zejména na konci zimy našemu tělu náramně hodí. Jsou to takové přírodní multivitamíny.
Obsahují zejména vitamíny - A, B2, B12, D, E i K, minerální látky - hořčík, vápník, zinek, železo, jód, chrom, obsahují několikanásobně víc vápníku než mléko a nezanedbatelné množství bílkovin a enzymů.
Po období, kdy jsme přece jen více jedli cukr a mouku, dokáží rozpustit hlen a tuk, který se v těle, díky kyselinotvorným potravinám usadil, snižují hladinu cholesterolu. To však stále není všechno - díky obsaženým alginátům umí z těla odvést těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť, stroncium). Přitom na pokrytí denní dávky minerálů stačí porce o velikosti poštovní známky.
Mořských řas je mnoho druhů s různými účinky, např.:
WAKAME - je řasa nejvíc vhodná pro začátečníky. Snadno se připravuje a není tak výrazná. Čistí krev, upravuje krevní tlak a ve 100g má 10x více vápníku než kravské mléko. Ve své domovině Japonsku se používá na zotavení žen po porodu. Wakame se hodí do polévek, salátů, pomazánek, dá se jíst i syrová.
Opláchnutou a na chvíli namočenou, změklou řasu pokrájíme a vhodíme do polévky na 5-10 minut povařit (i s namáčecí vodou). Vždy je přidávejte k vaření luštěnin, protože zlepšují jejich stravitelnost.
ARAME - má jemnou chuť a snižuje krevní tlak. Obzvlášť je ceněna pro schopnost ovlivnit problémy s ženskými orgány. Je bohatá na vápník a jód. Přidává se do salátů, do polévek i zeleninových jídel.
KOMBU - je bohatá na kyselinu alginovou, která čistí střevo a chrání před vstřebáváním těžkých kovů. Snižuje cholesterol a krevní tlak, je to bohatý zdroj jódu, proto je vhodná při poruchách štítné žlázy. Je třeba ji máčet přes noc a vařit cca 60 minut třeba s luštěninami.
HIJIKI - jsou černé, provázkové řasy a mají výraznou mořskou chuť. Doporučují se po porodu, pro jejich významný obsah železa (10x víc než hovězí maso), mají 12x víc vápníku než kravské mléko, vynikající zdroj vit.A., niacinu (B3) a jódu.
Hijiki máčíme cca 30 min, přidáme nakrájenou cibuli, 2 lžíce sójové omáčky a vaříme 30 minut.
NORI - Plátky této řasy jsou známé pro přípravu sushi. Nori je jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin mezi řasami. Praktická forma jsou Nori vločky - droboučké kousíčky, které vzhledem i vůní připomínají sušenou petržel. Proto ji také sypu všude tam, kam bych petržel dala - polévky, na chléb s máslem, na brambory, rýži.
Vaše víla Alena