Než jsme se nadáli, vykročili jsme do nového roku... Věřme, že se nám podaří ho prožít tak, abychom z něj měli radost, až budeme koncem roku opět bilancovat.
Letos budu čerpat z vědomostí české guru zdravých a BIO potravin, Hanky Zemanové.
V lednu, tedy obecně v zimě, si pochutnejme na pohance, která přirozeně posiluje organismus a zahřívá. Pochází z oblasti Střední Asie, odkud se rozšířila dále. U nás se pěstuje od 12. století.
Pohanka je bezlepková obilovina a je významným zdrojem rutinu s cennými vlastnostmi na cévy a imunitní systém, také má schopnost snižovat krevní tlak. Je přirozeným zdrojem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vlákniny a kyseliny linoleové. Obsahuje železo, draslík fosfor, měď, vápník, mangan, zinek a selen, cholin a tokoferol (vit. A - antioxidant). Je vhodná pro sportovce, těžce pracující i rekonvalescenty. Je lehce stravitelná a dobře zasytí.
Začněme ale nákupem. Jakou vybrat? Ta pohanka, kterou považuji za vhodnější, je světle nazelenalá a je loupaná mechanicky zastudena. Červenohnědá pohanka se loupala napařováním a část prospěšných látek již ztratila. :-(
Z pohanky loupané mechanicky si můžete navíc vypěstovat nať, která má ještě více rutinu než zrno a je výborná na chleba, do polévek či pomazánek.
Já ji vařím takto: do 1,5 hrnku vroucí, osolené vody vsypu 1 hrnek pohanky. Nejdřív dávku pohanky na sítu propláchnu vodou, vsypu do vroucí vody, nemíchám, přikryju poklicí, odstavím z ohně a nechám cca 25 minut dojít. Pohanka vodu vstřebá a je hotovo.
Lze ji upravit na slano i na sladko.
Krásný začátek nového roku a hodně chutných pohankových pokrmů :-)
Vaše víla Alena