V prosinci, přes všechny předvánoční přípravy, jsme přece jen více nasměrováni dovnitř sami sebe. Bilancujeme proběhlý rok a očekáváme, co nám ten další přinese. Je to doba, která nejvíce ohrožuje tlusté střevo. Je velmi důležité zachovávat ho čisté a funkční, aby odvádělo z těla vše již nepotřebné. Kromě této funkce je také z psychologického hlediska sídlem našeho podvědomí, strachu a nejhlubších obav.
Pokud trpíme na zácpy, průjmy nebo častým kručením ve střevech, jsou to první signály oslabení tlustého střeva. Protože je zde sídlo naší imunity (cca 70%), mohou se časem přidat rýma, krvácení z nosu, virózy... To proto, že tlusté střevo ovlivňuje stav sliznic. Stěnou střeva se vstřebávají prospěšné látky do těla a odpad střevo odvede pryč. Pokud je zanesené, vše se hůře vstřebává, ale toxiny zůstávají v těle, poškozují vnitřní orgány a dochází k jejich onemocnění. Odpadní látky se dostávají ven přes kůži, třeba formou akné a ekzémů.
Dalšími projevy jsou únava, bolesti hlavy, migrény, opary na dolním rtu nebo bolesti bederní páteře.
Nejsnáze se nastolí rovnováha díky klystýru nebo půstu (pouze se pije voda). Zaměřme se také na naší psychiku - na zjištění vlastních potřeb a jejich uplatnění v životě. Pokud máme pocit že selháváme, může selhávat i naše střevo.
A co potraviny? Pro úpravu stavu střeva je potřeba vláknina, zelenina, ovoce a voda.
V jídle kombinujme jen malý počet druhů surovin a dodržujeme pauzu na trávení mezi jednotlivými jídly. Jinak potrava ve střevech hnije, jsme nafouklí a unavení. Vhodné potraviny jsou až na výjimky ty, které vyrostly u nás a vydrží uskladněné přes zimu - pohanka (zahřívá), oves, čočka, boby, rýže, fazole, cibule, česnek (antiparazitální), pórek, zázvor, celer, černá ředkev, červená řepa, růžičková kapusta, dýně. Celou zimu jsou dostupná jablka a hrušky, vlašské ořechy, jedlé kaštany, med, nyní si můžeme dopřát i fíky. Trávení podporuje kmín, anýz, muškátový oříšek a skořice.
Rozhodně se vyhneme až do jara mléčným výrobkům, které vnáší do těla chlad.
Dopřejeme si ryby a klidně i tučnější masa, třeba vepřové. Výborná příloha k jídlům je kysané zelí, které se dá doma vyrobit za cca 5 dní- lahodné, plné vitamínů a střevo krásně mechanicky očistí.
Díky dlouhým večerům máme víc času na "cestu k sobě" - 21.12. je nejdelší noc v roce. Omezení čí vynechání televize a podobných rušivých elementů umožní uvědomit si hloubku našeho vědomí a schopností. Doopravdy si užijme pospolitosti s lidmi, které máme rádi, věnujme si vzájemně svou pozornost, radujme se, že mezi ně patříme. Člověk je tvor, který tvoří, přitahuje to, čemu věnuje energii. Zabývejme se tedy tím, co chceme, aby bylo a NE tím, co nechceme, aby bylo! Ujasněme si, čemu se věnovat, co pozvat do svého života. Doba je nejistá a my svým smýšlením a nasměrováním energie tvoříme svět pro nás a naše potomky. Dejme si proto záležet, čím se zabýváme, jestli zhoubnými zprávami z médií či tvorbou krásné budoucnosti pro lidstvo.
Klidný nový rok přeji nám všem!
Za noci nejtmavší na slunce pamatuj - nikdy neztrácejme naději, že zase vyjde slunce :-)
Vaše víla Alena