Image Blog

Rady naší víly na listopad - pečujme o své plíce

V listopadu se ještě víc ochladilo, může občas i mrznout a stejně jako v přírodě, která se ztišuje a stahuje dovnitř, měli bychom se stáhnout do sebe i my. Více pobývat doma v teple.

U někoho se mohou projevovat strachy, smutek až depresivní nálada. Mohou, zvláště v současné situaci, ve které se nacházíme (nemám na mysli roční období), přijít situace, které nebudeme moci rozdýchat nebo se nám z toho bude tajit dech.

Dle čínské medicíny vládne prvek kov a ten ovládá plíce. Měli bychom si je ohlídat. Venku jsou mlhy a chladný vzduch snadno pronikne do dýchacích cest. Pokud je máme oslabené, hůře nadechujeme, může se přidat kašel, dušnost, bušení srdce a únava. A ještě k tomu víc vysychá pleť.

Jak z toho ven a posílit plíce?

Zapomeňte na kouření a noční život! Včas choďte spát (do 22 hodin) a vstávejte s východem slunce. To není nijak dramatické, protože třeba v půlce listopadu slunce vychází až v 7:30h. Musíme uchovat a nashromáždit veškerou energii na zimu. Tak jako to dělá příroda a vše, co v ní žije.

A co dobrého si uvařit?

Zařaďte potraviny, které dodají tělesné šťávy. Oves, slzovku obecnou (Jobovy slzy), fazole, hnědou čočku, tofu. Kvašenou zeleninu (pickles), houby, med, vlašské ořechy, semínka. Sezónní zeleninu a ovoce např. ředkev, zelí, cibuli, křen, pórek, česnek, mrkev, červenou řepu, jablka, hrušky a sušené datle, meruňky, švestky. Rozhodně se vyhněte citrusům a čerstvému tropickému ovoci - ochlazuje. Na druhou stranu je výborné na sražení teploty. Je čas na pití čajů, které posilují dýchání (plicník lékařský, divizna, řebříček, přeslička, kopřiva). Zahřátí podpoříte i zahřívacím kořením (skořice, badyán, zázvor, anýz, kmín, chilli...).

Doporučuji vyloučit mléčné výrobky, které ochlazují. Do jídelníčku můžeme zařadit a občas si dopřát zvěřinu.

Vaše víla Alena