Suroviny:
700 g dýně hokaido
500 g polohrubé mouky
50 g parmazánu
olivový olej
1/2 lžičky jemné mořské soli Fina
Postup:
Postup přípravy dýně na domácí dýňové noky je obdobný jako u přípravy na dýňovou polévku. Dýni omyjeme, rozkrojíme na poloviny, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Takto připravenou dýni vsypeme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a cca 20 minut pečeme do změknutí. Upečenou dýni necháme vychladnout a poté ji rozmixujeme. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle a vsypeme do mísy s rozmixovanou dýní. Přidáme mouku se solí a zpracujeme v trochu lepivé těsto, které zabalíme do folie a necháme odpočinout. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každého uválíme váleček a odkrajujeme stejně velké kousky, které ještě na závěr rozmáčkneme vidličkou. Pracujeme na vále posypaném moukou. Dýňové noky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené noky scedíme nebo vyjmeme pomocí sítka a necháme odkapat. Aby se neslepily, zakápneme olivovým olejem. Domácí dýňové noky můžeme podávat s nejrůznějšími omáčkami jako hlavní chod nebo jen s máslem se šalvějí. Stačí na pánvi rozpustit máslo, přidat lístky šalvěje, nechat pár minut pěnit a je hotovo.
Dobrou chuť
Sandra
Inspirace: vareni.cz