Image Blog

Rady naší víly na říjen - pečujme o svůj žaludek a zažívání

Pokud se sladíme s přírodou, pak v říjnu bychom měli dát "nohu z plynu" a zařadit do svého programu více odpočinku. Sklízíme všechno, co jsme vypěstovali - brambory, ořechy, jablka, kořenovou zeleninu, ale i vše co nám sama příroda nabízí jako např. houby - vše uskladňujeme. Stejně tak jako zvířátka, se i my chystáme na zimu. V říjnu bývá oslaben žaludek, který je symbolem přijímání - vnějšího světa, ale i sebe sama. Díky žaludku přijímáme část energie - čchi z potravy, kterou je třeba žvýkáním připravit na trávení. Jeho oslabení se projevuje třeba tím, že někoho nebo něco "nemůžeme strávit". Žaludek je velmi citlivý na stres a emoce a pokud takový stres a tlak trvá delší čas - může se projevit třeba žaludečními vředy. Nadýmání, pálení žáhy, zvýšená kazivost zubů, paradentóza, nemoci dásní - to jsou varovné signály nerovnováhy. Jak z toho ven? Zastavme se a pokusme se vidět svět z té lepší stránky, pohlížet na svět i na sebe s láskou. :-)

Ráno je třeba "zažehnout oheň". Snídejme tedy mezi 7-9 hodinou, kdy má žaludek nejvíc energie. Výborné jsou obilné, rýžové, kukuřičné, jáhlové, pohankové a ovesné kaše nebo i teplé polévky. Sýry, jogurty a exotické ovoce jsou ochlazující (jako vlhké dřevo, které také nechytne) nebo káva, která sice zažehne oheň, ale velmi uměle (jako nalít do ohně benzín), a to zažíváni z dlouhodobého hlediska škodí.
Hrách a cizrnu vaříme pro lepší stravitelnost se saturejkou, kmínem a mořskými řasami. Se studenými zeleninovými saláty spíš polevme. Zeleninu raději dusíme - kedluben, dýni, mrkev, sladká jablka i hrušky jíme syrové, až bude větší chlad, tak raději sušené. Jiné vhodné potraviny jsou stejné jako v září. Z bylinek si dopřejme měsíček, řepík, zeměžluč, kopřivu, pelyněk a jejich kombinace....
Udělejme si z jídla rituál, bez televize a počítače, abychom si ty chutě, barvy a vůně mohli vychutnat.

Vaše víla Alena