Image Blog

Rady naší víly na srpen - termoregulace

Tak jako v červenci, i v srpnu není ohrožen jen jeden konkrétní orgán, ale celý systém termoregulace. V srpnu, kdy jsou horké dny a teplé večery, mohou být i rozjitřené vášně. V přírodě je plno teplých barev, které koncem měsíce pomalu přecházejí z ohnivých odstínů do žlutých a zemitých tónů, a tím i zklidnění vášní a nastolení harmonie.

Problémy s termoregulací mohou nastat nejen díky výkyvům teplot, ale i činnosti hormonů. Je normální, že během dne teplota lidského těla přirozeně kolísá. Počátkem srpna nám může být více horko, koncem měsíce můžeme více pociťovat chlad. Naše emoce budou tento trend nejspíš kopírovat. Pokud jsme tedy přehřátí, zchlaďme své tělo i mysl v chladnější místnosti. Dobrou službu nám prokáží ochlazující potraviny. 

Vše konzumujte maximálně čerstvé nebo jen s minimální tepelnou úpravou. Co nejvíc ovoce a zeleniny - letní jablka, citrusy, melouny, meruňky, broskve, ovocné šťávy, cukety, okurky, rajčata, fazolky, špenát, květák, petržel..  Dopřejte si dle chuti různé kombinace  šťáv, které přirozeně ochlazují. Stejně tak zakysané mléčné výrobky - jogurty, kefír. Ochlazující jsou také jáhly, kukuřice, ječmen žito, rýže - ta je spíš neutrální. Z masa volte spíše rybu nebo mořské plody.

A hlavně - dostatek tekutin - čistá voda s citronem, ovocem, mátou nebo bylinkové čaje - kopřivový, zelený čaj, rooibos, minerálky, které je dobré střídat. Vyhněte se pití ledových nápojů a zmrzlině. Tělo se jimi sice krátce ochladí, ale nedostane signál k pocení, které účinně ochlazuje organismus a následné ochlazení vyžaduje více energie.

Srpnové recepty

Salát tarator - salátovou okurku nakrájíme na drobné kostičky, osolíme a necháme trochu vypotit. Přidáme hustý jogurt a kopr. Můžeme přidat česnek, ořechy… podáváme chlazené, nikoliv ledové.

Salát Caprese - na kolečka nakrájená rajčata a mozzarellu střídavě prokládáme na talíř. Pokapeme olivovým olejem a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Letní oběd/večeře 

Jáhly uvaříme podle návodu, osolíme, přidáme cottage, listy špenátu ( nebo mangold, sléz kučeravý, lebedu, bršlici..), papriku / rajčata, česnek, bazalku. Smícháme, krátce prohřejeme v troubě a můžeme podávat. 

Krásné léto vám přeje vaše víla Alena