Image Blog

Rady naší víly na červenec - co můžeme udělat pro oběhový systém

Červenec - dlouhé dny plné slunce (ohně) a aktivity mohou přetížit oběhový systém.
Vysoký nebo nízký tlak, rozbouřené emoce nebo naopak apatie, jsou jedny z projevů nerovnováhy oběhového systému.

Ten můžeme posílit odlehčeným jídelníčkem, omezením tuků a pitným režimem. Nejlépe čistou vodu, nikoliv ledovou, naředěné ovocné šťávy, nebo vychladlý čaj např. rooibos. Ten neobsahuje tein ani kofein, dá se pít i před spaním a mohou ho i děti.

Jáhly a kukuřice jsou ochlazující potraviny. Udělají dobře v horkých dnech těm, jejichž tlak je vyšší. Pohanka zpevňuje cévy a zahřívá, poslouží tedy zejména těm, co mají tlak nízký. Pokud zařadíte do červencového jídelníčku i rýži, máte paletu bezlepkových, lehkých základních potravin. Z nich už se dá vykouzlit celá paleta bleskových letních jídel.

Letní stolování by se nemělo obejít bez ryb, ořechů, různých semínek na doplnění omega 3 mastných kyselin, antioxidantů a vitamínů. Zeleniny si dopřejte co nejvíc, vždyť je její hlavní sezóna - saláty, špenát, kadeřávek, rajčata, brokolice, hrášek, karotka, petržel... Zejména čerstvou zeleninu. Celkem by jí měla být polovina toho, co za den sníme. Tak do toho. V této době je dost našeho koření - bylinek- majoránka, tymián, meduňka, mladý česnek, libeček, kopr, koriandr, petržel, pažitka. Mohou upravit tlak směrem dolů i nahoru a zklidnit naše emoce, podle potřeby.

Lehký letní pokrm na mnoho variací

Uvaříme rýži (nebo jáhly, kukuřici, pohanku či kuskus). Vedle na pánvi na trošce olivového oleje orestujeme čerstvou cibulku i s natí. Přidáme zeleninu, kterou máme k dispozici - nakrájenou karotku na kolečka, listy špenátu, kadeřávku, hrášek, nakrájená rajčata - vše zlehka promícháme. Na chviličku přiklopíme pokličkou a po zavadnutí listové zeleniny osolíme, okořeníme a smícháme s uvařenou přílohou, navrch ozdobíme nakrájenou petrželkou, pažitkou nebo jedlými květy. (denivka, měsíček, řeřicha)

Kombinací příloh a zeleniny docílíme pokaždé jiného pokrmu snad po celé léto :-)

Vaše víla

Alena Futerová


A ještě jeden malý tip na lehký a osvěžující salát.

Suroviny:

čerstvý špenát
listy kadeřávku
olivový olej
citrón
čerstvý pepř
sůl hrubozrnná či solný květ nebo
také velmi oblíbená mořská sůl s barevnými květy

Postup:

Listy špenátu a kadeřávku natrhejte na kousky, lehce pomačkané zakápněte kvalitním olivovým olejem a šťávou z citrónu. Dochuťte čerstvým pepřem a mořskou solí. 

Dobrou chuť