Vítězem soutěže s Janem Jirkou o balíček produktů SAL de IBIZA v hodnotě 1000.- Kč se stává Marcela Doležalová.
# dobrůtky_od_marcelky
Gratulujeme a přejeme chutný zážitek při vaření!
Nastal krásný velikonoční čas a my se s vámi chceme podělit o další z dokonalých výtvorů úžasného kadeřníka, cukráře a pekaře - Jana Jirky - známého z úspěšného a oblíbeného pořadu Peče celá země. Jan ve svých receptech rád experimentuje s naší solí a výsledky jsou úžasné. Přejeme vám krásné Velikonoce a dobrou chuť!
Velikonoční mazanec od Jana Jirky
Suroviny na kynuté těsto:
500 g hladké mouky
250 g vlažného mléka
24 g čerstvého droždí
100 g cukru krupice
3 žloutky pokojové teploty
150 g změklého másla
1 vanilkový cukr
½ lžičky soli Sal de Ibiza Granito citronová tráva se zázvorem
citronová kůra z jednoho citronu
¼ lžičky mletého muškátového květu
Náplň:
250 g tvarohu v kostce
45 g cukru krystal
100 g rybízové marmelády
Na potření:
1 vejce
Na dokončení:
50 g mandlových hranolků
Postup:
Nejprve si aktivujeme kvásek.
Do menší misky odlijeme 100 g vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru a pomocí vidličky promícháme na kašičku. Misku přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 min na teplém místě.
Zbytek mouky a krystalového cukru dáme do velké mísy. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, muškátový květ, sůl a zamícháme. Dále přidáme žloutky, zbytek mléka, kvásek a začneme zadělávat těsto. Na konec přidáme změklé máslo.
Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V robotu to trvá minimálně 10 min, pokud zaděláváme ručně, bude to větší makačka:-)
Vypracované těsto necháme v míse, kterou přikryjeme potravinářskou folií a necháme 90 minut kynout.
Po 90 minutách těsto rukama propracujeme a znovu přikryjeme folií a necháme ještě 60 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
Každý dílek vyválíme na obdélník.
Tvaroh smícháme s cukrem.
Dva obdélníky potřeme marmeládou a dva tvarohovou náplní.
Každý obdélník zarolujeme jako roládu a pevně utáhneme.
Vzniklé rolády překřížíme tak, aby se nám propletly a zbylé konce propleteme a zatočíme je pod mazanec.
Vzniklý mazanec necháme nakynout ve vymazané kulaté dortové formě další 2 hodiny.
Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
Mazanec potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi.
Mazanec pečeme na 190 stupnu 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 a pečeme dalších 30 min.