Image Blog

Rady naší víly na březen - je čas na očistu žlučníku a jater

Ať už je počasí v březnu jakékoliv, je prostě jaro!

Vše v přírodě se probouzí a energie se dere k povrchu jak v přírodě, tak v našem těle. Pokud jsme unaveni, bolí nás hlava, nemůžeme usnout, míváme vztek - za to je zodpovědný náš žlučník, jehož čas je právě v březnu.

Po období hojnosti a přejídání se je generacemi prověřený postup, jak ulevit našemu žlučníku, játrům a nastartovat je na jaro. Je to velikonoční půst a dle tradice trvá 40 dní. Letos začíná 2.března a trvá do 14. dubna. V tu dobu se jedí pouze bezmasé pokrmy, omezí se tuky a nepije se žádný alkohol - prostě "oprášíme" jednoduché recepty po našich babičkách - Pučálka, Kočičí tanec, Zelí v bramborách, Škubánky s mákem, Polévka z kořínků, mnoho druhů kaší... To jen namátkou vybrané recepty, ale možná máte své vlastní osvědčené. 

V první polovině března však ještě jíme zejména teplá jídla a k nim postupně zařazujeme zeleninu, která v tuto dobu začíná růst a je k dispozici. Naklíčená semínka, pampeliška, ředkvičky, pickles ( nakládaná kvašená zelenina), červená řepa, kyselé zelí.... Nejlépe vše, co je kyselé a zelné.  Stále pokračujeme v konzumaci luštěnin a obilovin. Obiloviny můžeme naklíčit.

V březnu můžeme zařadit očistné kůry pomocí čajů (kopřivový, z ostropestřce mariánského), ranní pití vlažné vody s citronovou šťávou, zeleného ječmene anebo razantní očistu žlučníku a jater...

Výborný termín pro začátek očisty je 18.3., kdy je úplněk v Panně.

Vaše víla

Alena Futerová

Recept na salát z červeného zelí:

Červené zelí posiluje zdraví: je velmi bohaté na vitamíny, je dobrým zdrojem vlákniny a obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky a extrémně nízký obsah kalorií.  Kromě toho zaujme snadnou přípravou a bohatou chutí. Naše SAL de IBIZA Granito Gomasio - mořská sůl s praženým bílým a černým sezamem, je pro tento salát ideální!

Suroviny:

1 červené zelí (střední velikost)
1 svazek jarní cibulky
100 ml extra panenského olivového oleje
2 lžičky tahini
2 lžičky citronové šťávy
1/2 balení čerstvé zelené a tmavě fialové řeřichy
1 lžička SAL de IBIZA Granito Gomasi - pražený sezam
1 lžička agávového sirupu nebo medu
1/2 lžičky černého pepře

Postup:

Zelí nakrouhejte v mixéru nebo ostrým nožem. Nasekejte zelenou (a pokud chcete i bílou) cibulku a vložte vše do velké mísy.
V malé misce rozmíchejte ingredience na dresing (Olej, tahin, citronová šťáva, pepř). Přidejte agávový sirup nebo med, dle vaší chuti.
Potom přidejte do mísy k salátu a nechte 10 minut odležet.

Dochuťte SAL de IBIZA Granito Gomasio

Na závěr ozdobte řeřichou

Recept: original SAL de IBIZA