Image Blog

Rybí gulášová polévka

Recept na netradiční gulášovou polévku z ryby nám připravil skvělý kuchař Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene. Zakládá si na kvalitních a lokálních surovinách, které reaguji na sezónnost. Jak sám Lukáš řekl v mnoha rozhovorech, nebojí se vydat na farmy, kde chovají hovězí dobytek a být aktivní u zpracování a zrání masa. Recept na tak skvělou polévku, kterou nám uvařil na farmě Heřmanice:

Suroviny:

rybí vývar
špek
cibule
česnek
uzená paprika
paprika
rajčatový protlak
rajčata
chilli
brambory (může být i jarní zelenina, třeba mrkev apod.)
majoránka
mořská sůl jemná - Fina SAL de IBIZA
pepř

Postup: 

Orestujte si dozlatova cibuli, přidejte mrkev a podle chuti jinou kořenovou zeleninu, špek, rybí vývar. Nechte ingredience povařit a přidejte ostatní suroviny jako jsou rajčata, rajčatový protlak a koření atd. Majoránku můžete přidat i na konci, aby polévku ještě více provoněla. Filety ryb dejte provařit do polévky, ale pozor, aby se ryba dlouho nevařila. Byla by totiž suchá. Pokud chcete trochu chuť obzvláštní, tak přidejte i uzenou rybu. V základu polévky nesmí chybět kvalitní mořská sůl SAL de IBIZA. Pokud chcete jednotlivé chutě vytáhnout, tak před stáhnutím polévky z plotny přidejte trochu solného květu, který polévku udělá ještě chutnější. Solný květ nepřesolí, jen vystihne a vytáhne chutě. 

Foto a recept Lukáš -  majitel a šéfkuchař restaurace Nota Bene