Image Blog

Propletený mazanec podle Jana Jirky

Suroviny:

500 g hladké mouky
250 g vlažného mléka
24 g čerstvého droždí
100 g cukr krupice
3 žloutky pokojové teploty
150 g změklého másla
1 vanilkový cukr
¼ lžičky soli
citronová kůra z jednoho citronu
¼ lžičky mletého muškátového květu
rozinky namočené v rumu podle chuti
na potření 1 vejce
na dokončení 50 g mandlových hranolků

Postup:

Nejprve si aktivujeme kvásek.

Do menší misky odlijeme 100 g vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru a pomocí vidličky promícháme na kašičku. Misku přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 min na teplém místě.

Zbytek mouky a krystalového cukru dáme do velké mísy. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, muškátový květ, sůl a zamícháme. Dále přidáme žloutky, zbytek mléka, kvásek a začneme zadělávat těsto. Na konec přidáme změklé máslo.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V robotu to trvá minimálně 10 min, pokud zaděláváme ručně, bude to větší práce. Vypracované těsto necháme v míse, kterou přikryjeme potravinářskou folií a necháme 90 minut kynout. Po 90 minutách přidáme rozinky namočené v rumu a těsto ručně propracujeme a znovu přikryjeme folií a necháme ještě 60 minut kynout.

Pletení mazance
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každou čtvrtinu, rozdělíme ještě na 3 další díly. Tak nám vznikne 12 stejných kousků těsta. Každý kousek propracujeme v ruce a vyválíme na váleček o délce 40 cm. Kdyby nám těsto zlobilo, smrskávalo se, stačí ho ještě přikrýt utěrkou a nechat chvíli kynout. Tři prameny dáme k sobě, tím nám vzniknou čtyři trojprameny. Dva trojprameny dáme vertikálně vedle sebe. Zbyle dva trojprameny přiložíme horizontálně tak, aby se nám uprostřed propletly. Konce nejprve zapleteme proti směru hodinových ručiček a napodruhé ve směru hodinových ručiček. Zbylé konce přeložíme jeden přes druhý a zahladíme. Mazanec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout na teplém místě. Vejce v hrníčku rozšleháme vidličkou a mašlovačkou pečlivě potřeme celý mazanec.

Dokončení
Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Pomazaný mazanec posypeme mandlovými hranolky. Mazanec pečeme na 190 stupňů Celsia 20 minut, po 20 minutách snížíme teplotu na 170 stupňů Celsia a pečeme ještě 30 min. Upečený mazanec necháme vychladnout.

O velikonoční recept na propletený mazanec se s námi podělil Jan Jirka. Děkujeme Honzíku!:-)