Image Blog

Masové kuličky v rajské omáčce s těstovinou

Suroviny na masové kuličky:

4 - 6 porcí

500g mletého masa podle chuti (v receptu použito namíchané vepřové a hovězí)
1/2 lžičky mořské soli jemné FINY od SAL de IBIZA
mletý pepř
1 vejce od šťastných slepiček
2 lžíce kukuřičné krupice (nebo strouhanky)

Suroviny na omáčku:

cca 50g másla Ghí
50g hrašky na zahuštění
1 větší cibule
800 ml hovězího vývaru
140g rajčatového protlaku
200g loupaných rajčat z konzervy
kořenící směs kreolská pikantní od SAL de IBIZA
1/2 lžičky mleté skořice
bobkový list (množství podle chuti)
kuličky pepře (množství podle chuti)
nové koření (množství podle chuti)
tymián (množství podle chuti)
ocet a cukr (může být třtinový) podle chuti

Postup:

Masové koule - maso, vejce a koření promíchejte v míse. Pokud se bude hmota rozpadat, tak přidejte kukuřičnou krupici nebo strouhanku. Udělejte kuličky libovolné velikosti. 

Omáčka: Cibuli najemno nakrájíme a v hrnci s máslem Ghí dozlatova orestujeme. Snížíme plamen a přidáme hrašku a opékáme. Zalijeme vývarem a přidáme rajčata. Chvilku necháme provařit a přidáme koření - kořenící směs kreolská pikantní, pepř, nové koření, bobkový list a skořici. Vše necháme důkladně cca 10 - 15 minut provařit a přidáváme masové koule, které společně vaříme na nízkém plameni 45 minut. 

Po uvaření vyjmeme z hrnce masové koule, omáčku procedíme přes síto, přidáme rajský protlak, ocet a cukr podle chuti a metličkou důkladně promícháme. 

Masové koule vrátíme do omáčky, aby se nám prohřály a uvaříme si těstovinu. Po uvaření můžeme podávat. 

Připravila pro vás Markéta, dobrou chuť...