Image Blog

Sázená vejce na pečeném zeleném chřestu

Chřest je další potravina, která má nespočet pozitivních účinků na náš organismus. Obsahuje velké množství vitaminů, stopových prvků, kyselinu listovou a další. Nízký obsah cukrů a nízká energetická hodnota řadí chřest mezi dietní potraviny. Mezi některé z jeho účinků patří například snížení hladiny cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má pozitivní vliv na funkci ledvin a celého močového systému a pozitivně ovlivňuje funkci jater. Chřest je výborný na detoxikaci a pročištění organismu. V neposlední řadě působí jako afrodisiakum.

Suroviny:

500 g zeleného chřestu (nejlépe v bio kvalitě)
4 vejce
2-3 lžíce octa
5 lžic olivového oleje
2 špetky flor de sal Isla Blanca - solný květ s bylinkami z Ibizy

Postup:

Odlomte tvrdé konce chřestu.
Na pánvi s olivovým olejem chřest na mírném plameni opékejte 10–12 min (můžete péct i v troubě cca 25 minut). 
Do hrnce s vroucí vodou přidejte pár lžící octa.
Vajíčka (každé samostatně) rozbijte do malé misky a poté je přidejte do vody. Před přidáním vajec promíchejte vodu a vytvořte malý vír.
Jedno vejce za druhým pomalu ponořte do vroucí vody. Počkejte chvíli, než potopíte další vejce, aby to, co jste vložili dříve, stačilo získat kompaktní tvar.
Zakryjte pokličkou, vypněte plamen a nechte je 5 minut pomalu zatáhnout. Poté opatrně vyjměte vajíčka lžící a dejte okapat na papírový ručník.
Položte pošírovaná vejce na chřest a ochuťte skvělou flor de sal Isla Blanca.