Image Blog

Flor de sal a černý česnek

SAL de IBIZA - MAR BLAU - Limitovaná kolekce
Solný květ s černým česnekem Ajo Negro

Jako každý rok, i letos podporuje SAL de IBIZA charitativní projekt novou speciální edicí založenou na jejich vzácném Flor de Sal. Za každý prodaný kus „Mar Blau“ věnuje SAL de IBIZA 1 € na PLASTIC FREE IBIZA. Ibiza je známá pro svou výjimečnou přírodní krásu a křišťálově čisté vody. Aby zachovali moře obklopující náš oblíbený ostrov, SAL de IBIZA spolupracuje s hnutím PLASTIC FREE IBIZA. Každý nákup nové speciální edice „Mar Blau“ („Modré moře“ v Eivissencu) podpoří místní projekty, aby budoucí generace mohly také milovat a užívat si nádherné pláže a tyrkysové vody Ibizy.

AJO NEGRO
Allium Sativum - nejde o speciální odrůdu, ale o klasický česnek, speciálně zpravovaný (z čeledi amarylkovitých).

„Black Garlic Wonder“ se stal nedílnou součástí španělské gurmánské kuchyně. Přestože tento speciálně upravený česnek si musí v Evropě ještě vybojovat své místo, v Asii je již dlouho oblíbený. Je to také jeden z nejúžasnějších úspěchů molekulární kuchyně Ferrana Adria.

Proces "zrání"
Po dobu 2-9 měsíců je česnek držen v mořské vodě v solance při konstantní teplotě 60°- 77° C a vlhkosti po dobu několika týdnů. Během tohoto procesu česnek zčerná. Tato procedura, dává česneku jedinečnou a výraznou vůni. Často se tento proces plete s fermentací nebolí kvašením, ale to je omyl. Jde vlastně o velmi pomalé pečení.

Chuť
Nuance vanilky a švestky jsou stejně patrné jako karamel, balzamikový ocet - ale také náznak lékořice. Výsledkem je nezapomenutelný „umami zážitek“.

Na Umami chuti se mimo jiné podílí Maillardova reakce, která vzniká při pečení a je typická například pro křupavou kůrku chleba a jeho vůni. Do černého česneku se nic jiného nepřidává.

Použití
Černý česnek lze použít mnoha různými způsoby: v omáčkách, aioli nebo v hummusu. Významně přispívá ke zvýraznění a zpestření chuti. Velmi typická chuť pro asijskou kuchyň.

Zkuste i vy :-)

Za tú.yo. Hanka