Image Blog

Rozdíl mezi mořskou a běžnou solí...

Mořská sůl SAL de IBIZA

+ je vzácně čistá

+ pochází ze solných jezírek přírodní rezervace chráněné UNESCO

+ sklízí se ručně

+ sušená přirozeně sluncem

+ obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků

+ vyrobená mořem, sluncem a jemným vánkem

+ bez jakékoli chemie

Běžná kuchyňská a stolní sůl

- Znečištěná rafinací

- Nízké množství minerálů a stopových prvků

- Obsahuje chemický flór a jód

- Obsahuje proti spékací látky

- Špatně se rozpouští při vaření

- Někdy až velmi nepříjemně slaná chuť

Přírodní mořská sůl není jen směsí sodíku a chloru, ale také životně důležitým prvkem mezi širokou škálou přírodních minerálů a stopových prvků nezbytných pro lidské zdraví! Přírodní mořská sůl v podstatě není nic jiného než dehydrovaná mořská voda. Pokud je ponechána tak, jak se vyskytuje v přírodě, je identická se solemi, které tvoří zhruba 1% našich tělních tekutin. Tento podíl soli je pro nás stejně důležitý jako konstantní tělesná teplota přibližně 37 ° C.

Průmyslově vyráběná sůl

Kupodivu to byl vynález ledničky, který zbavil sůl jejího primárního - prastarého účelu, konkrétně konzervování potravin. Průmyslová revoluce však „vynalezla“ nespočet nových využití soli, tj. při výrobě plastů a jiných syntetických materiálů, nebo jako klíčový prvek při výrobě léčiv - a dokonce i v procesu čištění mořské vody!

Přesto nelze přírodní sůl použít pro high-tech účely. Místo toho tyto aplikace vyžadují nejčistší chlorid sodný - také známý jako „běžná sůl“ - a to ve velkém množství!

Při výrobě nejčistšího chloridu sodného se přírodní sůl několikrát zahřeje a poté se promyje nasycenými solnými roztoky. Tím dochází k rekrystalizačním a oxidačním procesům, které téměř úplně odstraní všechny nezbytné minerály a stopové prvky z kdysi „celé“ přírodní soli. Výsledkem je vysoce čistá anorganická chemikálie: chlorid sodný (NaCl).

Na základě neustále rostoucích požadavků na industrializaci, bylo stále více soli rafinováno a stále se snižující objem byl „sklízen starým způsobem“, takže v současnosti není více než 90% (!) světové produkce soli určeno ke spotřebě, ale používá se pro průmyslové účely.

Tento nový, vysoce komercionalizovaný způsob výroby soli měl samozřejmě vliv na cenu komodity, což mělo za následek její prudký pokles. Dnes je nejlevnější přírodní sůl třicetkrát dražší než stejný objem NaCl! Odvětví potravin a obchod s potravinami tedy stále více profitují z vývoje a nyní, téměř výhradně, používají pro své účely průmyslové soli.

Ještě před několika lety nebyly známy žádné důvody k námitkám.

Mezitím však výsledky výzkumu v posledních několika letech poskytly mnoho podnětů k zamyšlení. Chlorid sodný je nepřirozeně izolovaná sloučenina a nemá nic společného s neporušenou, celistvou a cennou přírodní solí, která je tak důležitá pro naše zdraví a psychickou pohodu! Kromě toho má běžná sůl často přidán průmyslový jód a / nebo fluorid. Mnoho z těchto takzvaných „halogen-organických sloučenin“ je považováno za příčinu alergií a škodlivé pro zdraví.  Kromě toho běžná sůl často obsahuje další přísady, jako je uhličitan vápenatý nebo hořečnatý, nebo dokonce hydroxid hlinitý, které jsou všechny navrženy tak, aby zajistily sypkost. (Hliník je lehký kov, který, jak ukazují nejnovější vědecky podporované poznatky, se může akumulovat v mozku a mohl by být spojen s Alzheimerovou chorobou.)

Mořská sůl

Mořská sůl SAL de IBIZA, sklízená v dnešní přírodní rezervaci „Parc Natural de ses Salines d´Eivissa“, není podrobena žádnému z těchto procesů. Je to zcela přírodní mořská sůl bez jakýchkoli přísad. Je získávána pouze přirozeným odpařováním mořské vody a stále obsahuje více než 80 minerálů a stopových prvků detekovatelných v mořské vodě, z nichž všechny jsou nezbytné pro lidský organismus. Ty zůstávají v jejich přirozených komplexních sloučeninách, což je ideální forma pro naše tělo.

Na rozdíl od „uzavřeného systému“, který je charakteristický pro krystal NaCl, má krystal mořské soli mnohem delší, zubatý povrch, podobný pobřeží.  Tato mnohem větší struktura umožňuje nejen účinnější vstřebávání minerálů a stopových prvků obsažených v mořské soli, ale také mnohem účinnější interakci se všemi dalšími živinami dodávanými do těla.

Sůl z Ibizy SAL de IBIZA je 100% přírodní mořská sůl - nic přidáno a nic odebráno!

Za tú.yo.

Hanka